Page 1 of 1

Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 26.03.2018, 12:48
by Forez
I propose small but profound adjustment in how the Tabs behave

Right now when the user has some many of Tabs opened [listed side by side], so than they run out of space in the horizontal Bar, a second Bar [line] of them is created. But what happens when the user clicks any Tab from any of the two Bars? The Bars [lines] get moved up / down. But what for? To confuse the user? Check out a setup of three lines and start clicking Tabs- a total chaos manifests itself


I want my Bars to have a kind of locked position, once they are created. I always keep my Tabs at the top. And my new Tabs are added at the right end of the Bar, just as if I was writing a text from left to right. After all: when I write text and run out of horizontal space, I create a new line below the old one. And so: can you imagine writing something on a paper and then when reading it, having the lines jumping up and down all over the block of text? Ridiculous behavior

But knowing that in other cultures you might not write from left to right and / or [what is more important here] that somebody can prefer to have the Tabs at the bottom of FC, it should be the user who decide where the new Bar should be placed- below or above the current / last one. It may also be beneficial, to have an ability to move around these Bars up and down, analogical to how the Tabs can be moved left and right; or even between the Panels

Re: Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 26.03.2018, 15:42
by horst.epp
To my knowledge this is a "feature" of the used Windows tab control.
So I guess Marek can't avoid it and you may have to live with it.

Re: Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 26.03.2018, 22:17
by Dreamer
Few tips, workarounds...

- disable option "multi-line"
- change/decrease the option "maximum length of the tab title"
- change the tab style to "square corners"
- change font style/size

Of course, it's not a real solution, just a workaround, mostly to decrease the tab width.

Re: Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 27.03.2018, 15:24
by Forez
Dreamer wrote:
26.03.2018, 22:17
Few tips, workarounds...

- disable option "multi-line"
- change/decrease the option "maximum length of the tab title"
- change the tab style to "square corners"
- change font style/size
- buy a widescreen monitor
Dreamer wrote:
26.03.2018, 22:17
Of course, it's not a real solution, just a workaround, mostly to decrease the tab width.
All of the above I have already done, some long time ago and some only recently

Except for the multi-line deactivation. Because for me it would only sense if the locked down Tabs would not disappear from my view as I would scroll them beyond the initial length of the Tab bar. If I lose them from sight then I cannot access them instantly- a similar counterproductive situation to when they are moved up & down constantly

Re: Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 09.04.2018, 17:20
by Forez
horst.epp wrote:
26.03.2018, 15:42
To my knowledge this is a "feature" of the used Windows tab control.
So I guess Marek can't avoid it and you may have to live with it.
Is this true?

Re: Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 09.04.2018, 21:01
by Marek
Yes.

Re: Stop Tab bars from constantly changing position

Posted: 17.04.2018, 15:09
by Forez
So... the only way to deal with that would be to tweak Windows- so that this change would also "copy" itself [automatically] into FC "settings"?